Despre neglijență sau ignoranța celor de la 903- ambulanța – și nu numai..

 

Săptămînă aceasta la o piscină care se află lîngă Chișinău în timp ce mama nu a fost atentă copilul ei de doar 5 ani s-a înecat, e un caz tragic dar adesea îți pui o întrebare ce de? Cineva mi-a scris și m-a anunțat că era la fața locului, mi-a comunicat că atunci cînd fetița a fost găsită toți au început să-i acorde  primul ajutor, așa cum puteau pentru că localul nu dispunea de un asistent medical și nici trusa medicală nu a fost găsită.

Proprietarul nu a  prevăzut  că într-o piscină unde e permis să se scalde și copiii aceștea din neatenție se pot accidenta în cel mai bun caz…

După tragicul incident toți au început să telefoneze imediat 903 ambulanța, cei de la Chișinău foarte calm au refuzat să trimită o echipă de medici invocînd că nu e sectorul lor, cică trebuiau oamenii să telefoneze ambulanața din regiunea unde se află și care era numărul unde trebuiau să telefoneze nimeni nu le spunea, toți au început cu disperare să telefoneze 903 iar cum ”amabilitatea” este mare li se arunca receptorul, nu doreau să trimită ambulanța la fața locului, într-un final peste circa 30 min. Au venit 3 mașini, și ce folos? Martorii spun că copila și-a revenit dar după a început să sîngereze și a decedat, deci medicii au constatat decesul.

Să trecem la analiza faptelor, nu voi pomeni de mama copilului și de faptul că trebuia să fie mai atentă  pentru că după mine se poate întîmpla oricui, dar cum trebuiau să se comporte autoritățile?

În primul rînd  ambulanța de la Chișinău nu a avut dreptul să nu preia solicitarea, ei erau obligați să trimită imediat echipajul cum au primit sunetul fără ca să impună oamenii să caute o altă ambulanță de pe sector, nu e grija oamenilor ci e grija autorităților pe cine trimit cei de la 903 erau obligați desinestătător să se clarifice pe cine să trimită dar cît mai urgent să trimată un echipaj imediat,  chiar și de la Chișinău ei putea ajunge în 5 maxim 8 min., dar ei ce au făcut?

  Ce tre să facem?

Dacă eram eu la fața locului și telefonam de zeci de ori 903 iar aceștea îmi refuzau a doua zi, fiind martora evenimentelor scriam o petiție adresată Ministerului sănătății cu descrierea tuturor evenimentelor, cu solicitarea să fie identificați toți responsabilii care au refuzat să trimită echipajul și să fiu anunțată ce sancțiuni și cui au fost aplicate sancțiunile în urma unui astfel de comportament neglijent.

Pe lîngă aceasta sesizam și Procuratura care tre să investigheze cazul și să stabilească de ce cei de la Chișinău cei ce trebuiau să reacționeze imediat la sesizare s-au lăsat rugați timp de circa 20 min…?

De ce era s-o fac eu? Mama  copilei acu nu are timp, are o durere mult mai mare dar noi tre să privim înainte, astăzi într-o situație neplăcută a nimerit o persoană ne cunoscută , dar mîine se poate întîmpla unei persoane dragi ție, ce ne rămîine să facem în astfel de situații ?  să sesizăm organele abilitate să încercăm să facem ordine la noi în țară, ori, ce rost mai are să achităm impozite din care aceștea își primesc salariile, poate e cazul să se întoarcă cu fața la oameni?

Totodată  trebuie  de verificat și proprietarul localului cum a obținut autorizația de funcționare fără ca localul să aibă prezent un medica sau măcar o trusă medicală?? În cele din urmă autoritățile tre să verifice și proprietarul localului cu siguranță, dacă s-a încălcat sancțiunea tre să urmeze.

V-a fi sau nu cineva sancționat pentru neglijență depinde de fiecare din noi.

Nu uitați că nu o faceți pentru cineva o faceți pentru voi, pentru apropiații voștri, pentru că într-o situație similară se poate pomeni oricine iar autoritățile vor acționa exact așa dacă nu vom face nimic….ci doar vom regreta cele întîmplate.

2 comentarii

Din categoria Despre încălcările organelor de stat

2 răspunsuri la „Despre neglijență sau ignoranța celor de la 903- ambulanța – și nu numai..

  1. Cojocaru Felicia

    Foarte corect, asta e defectul nostru. Noi nu constientizam cit de important este sa nu fie lasate lucrurile asa. Trebuie sa actionam…azi….miine….pina ce incet cu incet lucrurile vor capata o schimbare in tara noastra. Autoritatile vor fi mai receptive, proprietarii mai responsabili si oamneii mai atenti. Cum sa fie ordine daca uneori stam impietriti de cele intimplate si nu realizam ca miine ni se pot intimpla chiar noua sau celor dragi. Vrem schimbarea…schimbarea e in noi, in atitudinea si cultura noastra!

    • svizitiu

      Oameni dragi! trec ani intreg, si nu se mai schimba nimic! Mentalitatea, cultura, educatia – toate au nevoie, in prim rand, de schimbari, – de aici si se dezvolta constiinta… Suntem o tara de prapad…

Lasă un comentariu