Despre (ne)voința Moldovei la capitolul ”lupta cu corupția”

Deseori cetățenii se întreabă de ce în Moldova se vorbește mult că suntem o țară coruptă dar nu se întreprind acțiuni ferme în lupta cu corupția. Dacă ne aducem aminte cît de criticați au fost Comuniștii, toți spuneau că din cauza lor corupția prosperă și avem nevoie să schimbăm guvenarea.
În 2009 cu mult sînge, cu victime omenești guvernarea a fost schimbată iar toată lumea a crezut promisiunilor guvernanților, să nu credeți că eu sunt o excepție, nu, eu la fel am crezut acestor promisiuni. Ne-au promis că vor lupta cu corupția din sistemul judecătoresc, din organele de drept etc. oamenii vor începe să trăiască mai bine…
Au trecut 5 ani, suntem în 2014, și avem doar strategii de combatere a corupției, înainte de alegeri acum în 2014 obserăm că avem prinși pentru acte de corupție 1 judecător tocmai cu 200 dolari, cîțiva polițiști, și cîte o persoană pentru trafic de influență, aceasta este toată corupția din R. Moldova care a fost ”descoperită” de către autorități în timp de 5 ani. Ni se arată la TV cîte un comunicat de presă din partea CNA, MAI, Procuratura Generală precum că au prins și prind infractori. Ei bine, în situația din MD nici măcar presa nu are acces la informație ca să afle de fapt cît adevăr este în comunicatele de presă a organelor de drept și cîtă minciună, organele de drept nu pot fi controlate de societatea civilă, iar atunci cînd se dorește o informație răspunsul este : ” nu vă putem da nici o informație, este secretul anchetei”.. deci se ascund după așa numitul secretul anchetei..
Ce am obținut în acești 5 ani în așa numita luptă cu corupția, nimic, doar ”praf în ochi” așa ca societatea să se calmeze și să spună, da, sunt schimbări, da, lupta cu corupția este una reală.
Ce s-a schimbat în domeniul justiției, sau mai bine zis s-a schimbat ceva? probabil că da, s-a schimbat, casele judecătorilor devin tot mai mari, mașinile mai luxoase, unii sunt cercetați penal dar au fost lăsați să plece în demisie ”onorabilă” iar fotoliul lor a fost ocupat de feciori, fiice, nurori, cumetri, nași etc.. este una dintre reforme iar cu aceste reforme noi în continuare avem hotărîri judecătorești ilegale și arbitrare, infractori la libertate iar oameni care nu au nici o treabă cu infracțiunea stau după gratii, în continuare avem aplicarea dublului standart și zeci de hotărîri de condamnarea din partea CtEDO.
Ce e de făcut? și de ce nu se primește nimic? care ar fi secretul succesului? iar aici răspunsul este foarte simplu, o voință politică de fier iată ce ne lipsește, liberalizarea economiei și combaterea fermă a corupției. Cine poate să facă acest lucru? doar oamenii competenți, onești și cinstiți. Acum să ne întrebăm, cîți din Guvernul RM se regăsesc în categoria oamenilor competenți, onești și cinstiți? probabil că se regăsesc doar că sunt prea puțini, iar vocile lor nu sunt auzite de majoritatea.
Republica Moldova are nevoie de o reformă ca în Georgia, da, mulți vor spune că această reformă nu este în tocmai una democratică,este o reformă mai mult dictatorială, dar, scopul urmărit prin această reformă era ca să ridice economia țării și să permită oamenilor să se simtă liberi și să aibă încredere în justiție.
Reforma în Giorgia a început în 2003, iar în urma combaterii corupției și a reformelor bugetul lor a crescut din 2003 de la 558 de milioane de dolari la la 3,3 miliarde de dolari în 2008. Dacă e să observăm termenul este de 5 ani, 5 ani de reforme și rezultatele la ei au fost simțitoare, acu o să ne întrebăm ce s-a schimbat în Moldova în acești 5 ani și cu cît s-a mărit bugetul statului în urma reformelor noastre din 2009 pînă în 2014?
Probabil că am primit mai mulți bani de la Europeni pentru reforme însă cine știe pe ce s-au cheltuit acești bani, sincer aș dori foarte mult să văd un raport cîți bani europeni au fost primiți de către Guvern și cum au fost cheltuiți și gestionați, aș vrea o transparență pe care niciodtă nu am avuto nici cu fosta guvernare și nici cu această guvernare.
O singură schimbare avem, avem acces la presă, presa a devenit mai liberă, deși nu în totalitate liberă….

La această temă voi reveni neapărat
Cu stimă Violeta Gașițoi. 02.08.2014

Scrie un comentariu

august 2, 2014 · 2:39 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s