Cîteva gînduri despre justiția moldavă.

 

   Republica Moldova are o justiție în care ne putem pomeni cu orice soluție, adesea în una și aceeași speță avem 5 decizii total diferite, deși legea este una și tre să fie aplicată uniform  pentru toate cauzele de același fel. Dacă credeți că legea este aplicată diferit pentru că judecătorii sunt alții, pot să vă spun că nu e chiar așa,  studiind practica judiciară vom observa că unul și acelaș judecător a aplicat aceeași lege diferit, chiar dacă speța era identică.

  Cetățenii se plîng că avem o justiție proastă, pe cînd guvernanții ne promit schimbări doar în ajun de alegeri, după aceste schimbări stagnează  pe sub mese pînă la viitoarele alegeri și viitoarele promisiuni despre o justiție curată, despre combaterea corupției, despre sancționarea celor care se fac culpabili de condamnarea Moldovei prin hotărîrile CtEDO.

   La ce aduce ne sancționarea justițiabililor pentru erorile comise,  deși nu tot timpul sunt erori în cele mai multe cazuri sunt niște decizii și încălcări din culpă gravă în opinia mea.  Nesancționarea  aduce la secarea bugetului statului, prin achitarea despăgubirilor.

   Nesancționarea duce la emiterea de către instanțele judecătorești a soluțiilor arbitrare, oricum nimeni nu va fi sancționat deci putem să facem ce dorim și să aplicăm legea după cum ne convine.

   În concluzie pînă nu vom avea o voință politică,  acțiunea în regres nu va fi înaintată niciodată, iar bugetul statului va deveni tot mai mic pe zi ce trece.

Dar de unde voință politică dacă avem în funcții judecători care au emis decizii contrare CEDO iar ulterior statul a achitat despăgubiri conform hotărîrilor  CtEDO.

   Cu regret constatăm că acești justițiabili nu învață lecția, sigur că nu, doar nu au simțit sancțiunea pe propria piele, tot statul este cel ce achită despăgubiri, deci riscăm și în continuare să avem aceleași decizii arbitrare și ne uniforme iar legea să fie aplicată nu după bunul simț ci după bunul plac a judecătoarului.

   

 

Scrie un comentariu

Din categoria Despre încălcările organelor de stat

Lasă un comentariu